Genoptræning Danmark er startet af Mikkel Salling Holmgaard, der kom alvorligt til skade af et livstruende knivstik i en alder af blot 19 år. Knivstikket lammede hans venstre arm og eksperterne gav hurtigt meldingerne om, at armen aldrig ville få funktion igen.
Efter et kort afstik i begyndelsen af forløbet, hvor han færdiggjorde hans studentereksamen, et idrætshøjskoleophold og en tilbagevenden til sport med blot én arm, stod det klart, at han måtte prøve kræfter med genoptræning.
På vejen gennem systemet så han et ’system’, der gerne ville hjælpe, men som på en måde også havde mistet evnen til at gøre det – mod dets intention, naturligvis.
Hvorfor samlede man ikke tilskadekomne mennesker sammen? Hvor var tilbuddene til alle dem, der målrettet gerne ville træne for bedring? Hvorfor var det så dyrt? Hvor var hjælpen til en 19 årig dreng, der gerne ville ’tilbage til livet’? Spørgsmålene var mange og svarerne var ikke åbenlyse.
Efter 7 års (selvfinansieret) kamp stod Mikkel med en venstre arm, der igen virkede nok til at dyrke sport på højt niveau og have en hverdag, hvor generne og udfordringerne var utroligt få, samtidigt med at mulighederne var mange. Gad vide om andre kunne nyde godt af de erfaringer?
The Back to Life Project blev stiftet og filosofien var, ’at være den person, Mikkel aldrig selv mødte’”.
Han startede med at rejse rundt i landet med foredrag og indtægten herfra (kombineret med gode talegaver nede i banken) gik til at finansiere, at han kunne rejse rundt i landet og snakke med mennesker, der var kommet alvorligt til skade.
Resultaterne vakte hurtigt opsigt. Tilskadekomne fik hurtigt øget motivation, lyst til træning og opnåede store resultater herigennem, alene fordi, der kom en skikkelse ind i deres liv, som brændte for at de skulle være bedre.
Der var lyst til mere.
Projektet udviklede sig, der kom frivillige og lidt fondsstøtte til og pludselig var projektet næsten landsdækkende i en periode på to år, hvor især konceptet Vand Virker! nåede utroligt kendskab og havde besøgende fra hele landet.
Frivillige fysioterapeuter og ergoterapeuter (især studerende) hoppede med og hjalp til – og flere af disse er netop de ansatte på centeret i dag.
VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd skrev en stor forskningsrapport om arbejdet, der gik viralt i landsdækkende medier, og herefter stod det klart at konceptet skulle foldes ud på et mere professionelt niveau.
Vi åbnede 1/8-18 landets første og fortsat eneste genoptræningscenter med ubegrænset genoptræning i Aalborg, inden vi efter kort tid måtte til en større lokation på Egmont Højskolen, lige syd for Aarhus.
Grundet renovering på Egmont Højskolen er centret lige nu placeret i Hobro.
Efter etableringen blev skulderklap og ’godt gået’ skiftet ud med benhård konkurrence på et enormt samfundsøkonomisk område (faktisk velfærdssamfundets 3. største udgiftspost) og vi kan godt mærke, at vi er inde og røre ved nogle traditioner, områder og tendenser, som mange mener bør fortsætte og det har vi respekt for.
Vi har dog valgt at stå fast ved, at vi ikke ønsker at bakke op om den nuværende udvikling på (som vi faktisk betegner som en decideret afvikling af) genoptræningsområdet og vi tillader os at fortsætte i vores retning, hvor vi kæmper for bedre løn og mere anerkendelse til behandlere, flere ansatte behandlere på landsplan og vigtigst af alt: mere genoptræning generelt og bedre træningsforhold for tilskadekomne.
Vi tror på, at man er dinosaurer hvis man fortsat arbejder med timepriser og ydernumre. Vi tror på, at en behandler skal se en hårdt tilskadekommen borger flere timer hver eneste dag og vi tror på, at vi skal tilbage og bruge ordet genoptræning, som vi alle ved hvad er, fremfor at bruge ordet rehabilitering, som ingen ved hvad er.
Vi tror på, at så længe man er motiveret og ønsker at træne målrettet for bedring, så skal man i et velfærdssamfund naturligvis have lov til det.
At vi samtidigt har fundet en model, der tillader os at gøre dette til minimum 1/5 af de priser, der ellers eksisterer på genoptræningsområdet netop nu – jamen det synes vi bare skal bredes ud til alle.
Du kan støtte os i denne kamp ved at blive medlem – og samtidigt sikre dine nærmeste, ansatte eller hele stamtræet.
Velkommen til Genoptræning Danmark.